Eikelenboom / Producten / Lotek

Lotek

In 1982 ontwierp Benno Premsela een vloerlamp die vandaag de dag tot een van de bekendste designklassiekers van de Nederlandse verlichting behoort. Een perfecte grafische samenstelling van een paar dunne lijnen en een kubus van zacht linnen. Het tijdloze karakter is een waardevolle toevoeging voor ieder interieur. Het ontwerp omvat veel aspecten; minimalisme, architectuur, balans en functionaliteit.

Premsela liet zich inspireren door de Japanse Tatami mat, waarmee ruimtes van 300 cm bij 300 cm worden ingedeeld en afgescheiden met schermen van rijstpapier die een diffuus licht doorlaten. De Lotek bestaat uit een module van 30 cm bij 30 cm met een hoogte van 30, 60, 90 of 120 cm. De metalen poten worden in iedere hoogte meegeleverd en zijn eenvoudig te verstellen. Daarnaast is de vloerlamp makkelijk te verplaatsen dankzij haar lichtgewicht. Lotek XS en Lotek XL zijn een doorontwikkeling van het origineel, waarbij alle onderdelen exact 33,3% kleiner of 33,3% groter zijn gemaakt.

De metalen onderdelen worden vervaardigd door Blok’s Draadvorm in Den Haag en de non-woven vlieseline doeken door De Ridder in Uitgeest, gespecialiseerd in brandwerende kwaliteitsstoffen. Het assembleren vindt plaats in de werkplaats van een sociale onderneming in Den Haag.

Agenda | Hollands Licht | Zero 

Light+Building 2022

2 t/m 6 oktober 2022

Luceplan | Vloerlampen 

Counterbalance

Daniel Rybakken voor Luceplan

Hanglampen | Tafellampen | Vloerlampen | Zero 

Curve

Front voor Zero