Eikelenboom / Nieuws / Light+Building 2018 report

Light+Building 2018 report

Tijdens Light+Building 2018 hebben we ontzettend veel verassende verlichting gezien! Dankzij de ontwikkeling van leds, die alsmaar kleiner en flexibeler worden, kunnen ontwerpers hun innovatieve ideeën realiseren. Dat resulteert in verlichting in allerlei vormen die voorheen niet denkbaar waren. Wat waren de meest opvallende trends?

Reflectie
Het materiaal gebruiken om licht de ruimte in te sturen. Een belangrijke trend omdat het veel te maken heeft met lichtcomfort. Een oppervlak van licht en een goede lichtspreiding is prettiger voor de ogen dan één fel lichtpunt. Bij de Guise collectie van Vibia wordt de ledverlichting bijvoorbeeld via het glas gereflecteerd. Een ander voorbeeld is Amisol van Luceplan, waarbij het licht vanuit een krachtige spot via een opaal- of spiegelachtig oppervlak gereflecteerd wordt. Ook de nieuwe collectie Lámina van Santa & Cole maakt gebruik van dit principe.

Modules
Ook zien we steeds meer ruimtelijke armaturen waarmee unieke samenstellingen te maken zijn. Tekio van Santa & Cole en Bulbullia van Luceplan zijn daar goede voorbeelden van. Vibia presenteerde een nieuw concept van Arik Levy: Sticks. Deze ‘sticks’ kunnen als losstaande elementen tegen de muur geplaatst worden, maar ook gemonteerd aan de wand. Door de sticks te draaien verandert de lichtrichting en het lichteffect.

Zachte illusie
We zien veel armaturen die zachtheid uitstralen doordat ontwerpers experimenteren met licht, vorm en het effect van een materiaal. Neem bijvoorbeeld het geplooide glas van Lita (Luceplan), de sierlijke vorm van Hoop (Zero) en de vloeiende Dewdro collectie van Wever & Ducré. Een ander voorbeeld is de Mist van Zero. De semitransparante glazen bol creëert een illusie van stralend licht dat verscholen ligt achter een mistige omgeving.

Nieuws 

Stockholm Furniture & Light Fair 2016

Luceplan | Nieuws 

Luceplan wint Red Dot Award, 2022

Nieuws 

Craftmanship & Design